м. Київ, бул. Кольцова, 14К
+38 (063) 700-08-08
Продукція
Дихаючі вікна - технологія майбутнього

В кінці 2014 року відбулася презентація нової технології виготовлення скла, що дозволяє вікнам блокувати потрапляння сонячного світла без використання зовнішніх джерел електроенергії. Проект був представлений групою фахівців з Сінгапуру. Їх лабораторія, розташована в Технологічному університеті Нанянга, використовувала новітні розробки в галузі хімії і фізики, в результаті чого була створена самозаряджающа батарея, яка застосовує як джерело енергії звичайний кисень з навколишнього повітря.

Безумовно, сьогодні ще дуже рано говорити про серійне виробництво "розумних вікон" подібного роду. Під час своєї презентації вчені з Сінгапуру продемонстрували публіці тільки невеликий шматок скла, виготовленого за їх технології. Під час проведення експерименту його потужності виявилося достатньо, щоб викликати світіння світлодіода. Це означає, що новий матеріал має серйозні перспективи. Цілком імовірно, що купити такі вікна вже через кілька років можна буде в більшості міст світу, включаючи Київ, де виробництвом виробів зі скла активно займається компанія Вавілон.укр. Причому за твердженням розробників, якщо їх першими клієнтами будуть великі комерційні структури, від яких також очікується інвестування проекту, то надалі представники Університету Нанянгі бачать свій винахід у використанні для виготовлення звичайних побутових вікон. Розглянемо, що являє собою нова технологія.

Розумні вікна

Як працюють "розумні" вікна

В основі технології виготовлення "розумних" вікон лежить принцип захисту приміщень від зайвого потрапляння сонячного світла. Такі вікна працюють за принципом дії жалюзі, визначаючи, коли і наскільки необхідно відтінити падаючі промені, щоб зберегти в приміщенні сприятливий мікроклімат. Крім забезпечення комфорту, ці вікна також дозволяють значно скоротити витрати на електроенергію, необхідні для експлуатації потужних кондиціонерів.

На практиці вже не перший рік використовуються різні типи "розумних" вікон, діючих за різними моделями і з різною ефективністю. Проте всі вони об'єднуються спільною рисою, а саме обов'язковою присутністю зовнішнього джерела енергії. Що ж стосується нового винаходу сінгапурських учених, то воно використовує тільки власні ресурси, що дозволить замовникам забезпечити максимальне зниження витрат при склінні. В якості джерела енергії нові "розумні" вікна будуть застосовувати кисень, що поглинається з навколишнього повітря. З цією метою на поверхню скла наноситься сітка, яка складається з незліченної безлічі провідників, невидимих неозброєним оком.

Між двома склами заливається електроліт, службовець для поглинання кисню, а також спеціальний синій барвник, здатний змінювати свій відтінок, реагуючи на кількість кисню в електроліті. У замкнутому стані ланцюга барвник набуває темний колір. У такому стані він здатний блокувати до 50% сонячного світла. Коли ж ланцюг розмикається, відбувається зворотний процес, і колір отримує практично стовідсоткову прозорість.

Виходячи з представленого винаходу, можна зробити висновок про те, що можливості скляного виробництва ще не вивчені до кінця, і можна тільки припускати, які ще відкриття, пов'язані з цим матеріалом, будуть зроблені в майбутньому. Компанія Вавілон.укр завжди буде вас знайомити з новинками в цій галузі, а також намагатиметься докласти максимум зусиль, щоб наші клієнти першими отримували можливість використовувати переваги нових досягнень і відкриттів у скловиробництві.

Закрити
Поділитися: