м. Київ, бул. Кольцова, 14К
+38 (063) 700-08-08
Продукція

23 березня на офіційній науковій прес-конференції, проведеної в Мічиганському університеті, було зроблено доповідь, яка справила справжнє потрясіння в світі будівельних технологій. Науково-дослідна група цього навчального закладу на чолі з професором Річардом Лунт представила громадськості повністю прозорі сонячні батареї, які за своїм зовнішнім виглядом нічим не відрізняються від звичайного скла.

Як стверджують розробники нового матеріалу, їх винахід вже найближчим часом може знайти найширше застосування в різних сферах. Прозорі сонячні батареї після певного ряду удосконалень цього винаходу зможуть використовуватися в якості екранів мобільних пристроїв, планшетів, електронних книг, а також для звичайного скління будівельних об'єктів.

Прозорі сонячні батареї

Під час своєї доповіді фахівці команди розробників Мічиганського університету відзначили, що їхня спроба досягти повної прозорості сонячних батарей була далеко не першою. Багато вчених, що представляють різні країни, вже докладали зусилля для створення такого матеріалу. Проте всі попередні спроби закінчувалися не зовсім вдало. Якими б прозорими не отримують у винахідників готові батареї, вони все одно, більшою чи меншою мірою мали райдужні розводи на поверхні.

Тому вчені Мічиганського університету обрали дещо іншу тактику своїх розробок. Замість винаходу ідеального прозорого фотоелектричного елемента, вони використовували вже існуючий матеріал TLSC. Він являє собою прозорий люмінесцентний сонячний концентратор, що складається з органічних сольових складів. Застосування цього компонента дозволило добитися повної прозорості сонячних батарей, які за своїм зовнішнім виглядом нічим не відрізняються від звичайного скла.

Сонячна батарея замість скла

Незважаючи на те, що на поточний момент ККД нового винаходу складає всього 1%, його винахідники повні оптимізму. Вони розраховують, що вже найближчим часом цей показник буде доведений до 5%, а ще через кілька років монтаж будівель і споруд із застосуванням прозорих сонячних батарей почне набувати масового характеру. Варто сподіватися, що впевненість та ентузіазм американських фахівців буде реалізований на ділі, і незабаром компанія Вавілон.укр зможе запропонувати своїм клієнтам послуги скління з використанням прозорих сонячних батарей, що дозволяють максимально скоротити витрати на комунальні послуги шляхом накопичення природної енергії.

Закрити
Поділитися: