м. Київ, бул. Кольцова, 14К
+38 (063) 700-08-08
Продукція

У нашому побуті останнім часом все частіше і частіше звучить такий термін як "міста майбутнього". Причому якщо ще 10-15 років тому він найчастіше вживався в контексті фантастичних творів літератури, кіно чи інших видів мистецтва, то сьогодні мова йде про цілком реальних існуючих містах. Одним з таких населених пунктом став південнокорейський місто Сонгдо, побудований біля найбільшого аеропорту країни Інчхон. Розглянемо, з якою метою проводиться будівництво такого міста, і в чому полягає одна з його головних особливостей.

Розумні міста як вирішення глобальних проблем


Сонгдо
алюмінієві фасади
Хмарочоси
панорамне скління
світлопрозорі фасади
Фасад зі скла
монтаж фасаду
Конструкції з алюмінію
фасад хмарочоса

Розробка капітальних проектів будівництва "розумних" міст або, як їх ще називають, міст майбутнього, викликана цілком реальними проблемами, які вже в наші дні відчувають на собі великі мегаполіси. Мова йде про такі глобальні поняттях, як:

  • екологічна забрудненість,
  • стрімке зростання чисельності населення,
  • скорочення енергетичних ресурсів.

По кожному з цих пунктів можна привести масу підпунктів. Так, наприклад, якщо говорити про зростання чисельності населення, слід відзначити брак житлової площі, щільність автомобільного потоку, утилізація сміття, а також цілий ряд інших питань. Тому розробка проектів міст майбутнього проводиться цілими інститутами за підтримки великих компаній, що займаються виробництвом інноваційних матеріалів.

На сьогоднішній день в світі існує чотири таких проекту. Найбільшим з них стало місто Сонгдо в Південній Кореї, будівництво якого почалося в 2003 році і планується до завершення вже в 2016 році. Цей населений пункт відноситься до категорії аеротрополісов, тобто міст, побудованих біля аеропортів. На сьогоднішній день в ньому вже проживають більше 42 тисяч чоловік. При цьому ще близько 60 тисяч приїжджають сюди на роботу з сусідніх населених пунктів.

Специфіка міста майбутнього Сонгдо: "розумне скління"

Для опису всіх особливостей міста майбутнього Сонгдо потрібно не один том друкованого видання. Ми ж зупинимося тільки на архітектурному питанні. Зокрема, мова піде про технології скління з використанням "розумних" матеріалів, які вже сьогодні можуть застосовуватися в будь-яких проектно-будівельних роботах, завдяки можливостям компанії Вавілон.укр. Говорячи про матеріали такого типу, ми маємо на увазі, насамперед, спеціальне скло, здатне акумулювати теплову енергію і світло. У Сонгдо вже побудовано декілька хмарочосів з використанням такої технології. Як вважають вчені, "розумні" скла допоможуть у майбутньому скорочувати витрати на освітлення та опалення об'єктів приблизно на 30-50%.

Використання скління, сприяючого економії, продовжує набирати свою силу. Розробники технологій для Сонгдо зайшли у своїх дослідженнях далі, ніж звичайна економія. У новому проекті скло стане не тільки "розумним", тобто акумулює енергію, але також "чутливим". Це означає, що використання спеціальних інгредієнтів, включаючи світлодіоди, дозволяє досягати такого ефекту, що скла можуть самостійно змінювати свої функції або їх параметри, в залежності від ситуації. Так, наприклад, на вулицях міста встановлено ліхтарі, які регулюють потужність освітлення в залежності від кількості людей, що знаходяться поблизу.

На закінчення слід зазначити, що навіть при таких глобальних відкриття та досягнення, які продемонстровані на прикладі міста Сонгдо, фахівці вважають, що потенційні можливості скління досліджені тільки на 30-40%. Тому роботи над вивченням цього матеріалу продовжують активно проводитися. Цілком імовірно, що вже найближчим часом ми будемо приємно здивовані новими розробками в даній області.

Закрити
Поділитися: