м. Київ, бул. Кольцова, 14К
+38 (063) 700-08-08
Продукція

Сонце - найближча до нас зірка. Саме завдяки його променям ми можемо днем бачити навколишні предмети без стороннього освітлення. Саме сонце дає нам тепло. Люди давно навчилися отримувати електроенергію від сонячних батарей. А теплову енергію, мабуть, багато хто з нас використовували в літньому душі.

А чи можна за допомогою сонця гріти воду не лише влітку, а й взимку? Звичайно можна. Це можливо після перетворення сонячної радіації в теплову енергію. Таке перетворення можна виконати завдяки вакуумним трубкам, які використовуються в сонячних колекторах. Ця система надійна і безпечна, до того ж її можна використовувати в будь-який час року.

Як же вона працює?

На поверхні, куди потрапляють сонячні промені впродовж найбільшої кількості часу, розміщують кілька вакуумних труб. Завдяки тому, що вони мають циліндричну форму, сонячні промені завжди будуть опускатися на цю конструкцію під прямим кутом. Це означає, що втрати енергії через відображення зводяться до мінімуму. У зв'язку з цим система буде продуктивно працювати з самого першого сонячного променя і до темряви.

сонячна енергія

Сонячні промені, проходячи крізь зовнішню прозору трубку, концентруються і поглинаються внутрішньої алюмінієвої частиною. Та, у свою чергу, передає енергію мідної теплової трубки, в якій знаходиться рідина, що легко піддається кипіння. Пари цієї рідини піднімаються вгору і віддають тепло колектору, а остиглий пар конденсується і повертається назад. В результаті відбувається нагрівання води в резервуарі.

Завдяки тому, що Україна в цілому знаходиться приблизно на одній широті, сонячні промені падають по всій території практично однаково. Різниця між самими сонячними містами (Херсон, Одеса) і найбільш тінистими (Львів, Чернівці) не перевищує 20%. Для розуміння, максимальний рівень сонячної радіації в Україні становить в середньому за рік 3,58 кВт на добу на один квадратний метр. Отже, за рік, це 1306 кВт. У Львові цей показник буде 1065 кВт.

Для того щоб підігріти холодну водопровідну воду, яка зазвичай подається при температурі 10 ° С до 55 градусів (температури гарячої води з центрального водопроводу) обсягом 100 літрів, потрібно приблизно 5 кВт теплової енергії. Це означає, що в середньому на території України, маючи 1 квадратний метр вакуумних трубок можна нагріти 72 літра холодної води. Цей показник значно відрізняється взимку і влітку і може бути від 50 літрів взимку і до 200 літрів в ясний сонячний день.

Для максимальної ефективності та забезпечення себе теплою водою зазвичай ставлять 15 вакуумних трубок, кожна діаметром 0,13м2. У результаті виходить площа практично 2 квадратних метра. Однак навіть влітку трапляються дні, коли небо постійно затягнуте хмарами. Тоді сонячна радіація не пробивається до Землі, і, відповідно, не дає нам енергії. У зв'язку з цим системи можна підключити ще й традиційні способи нагрівання води, наприклад, електричні нагрівачі, для того, щоб підстрахувати себе в дуже похмуру погоду.

У сучасних умовах, коли рахунки за гарячу воду зростають по кілька разів на рік - нерозумно не використовувати те, що дає нам природа.

Закрити
Поділитися: