м. Київ, бул. Кольцова, 14К
+38 (063) 700-08-08
Продукція

У 2010 році в Лондоні було завершено будівництво унікального за своєю формою хмарочоса. Він був споруджений за проектом відомого уругвайського архітектора Рафаеля Віньолі. Місцеві жителі прозвали будівлю Walkie Talkie, що в перекладі з англійської означає "переносна рація". Оригінальність проекту полягає в тому, що за своєю формою цей хмарочос дійсно нагадує рацію. Причому він не є строго прямокутним, а розширюється догори.

У перший час проект мав колосальний успіх, проте вже через рік виявився сильний прорахунок архітектора, що послужив причиною цілого ряду судових розглядів. Справа в тому що фасади Уокі-Токі є повністю скляними. Причому для їх скління, природно, було використано високоякісне скло з відбиваючим ефектом. В результаті того, що будівля має неправильну геометричну форму, то відображені сонячні промені падають вниз. Тому вже через рік після закінчення будівництва до лондонських судових органів надійшла ціла низка заяв від постраждалих мешканців міста.


фасад скляний
світлопрозорий фасад
фасадні системи

Крім того, що люди, які працюють або проживають поблизу хмарочоса, скаржилися на сліпучий ефект його скління, два судових позови заслуговували особливої уваги. Перший з них надійшов від бізнесмена Мартіна Ліндсея, чий новий ексклюзивний "Ягуар" був у буквальному сенсі розплавлений відбитими променями. Другий позов надійшов від адміністрації місцевої перукарні, в якій сталося справжнє загоряння.

На перший погляд, ситуація виглядає дещо курйозною. Однак якщо поставити себе на місце постраждалих, або спробувати уявити собі відчуття самого архітектора, то можна зрозуміти, наскільки все насправді серйозно. На даний момент команда Рафаеля Віньолі в прискореному темпі працює над усуненням проблеми. Розробники обіцяють, що до початку літа проблема буде усунена.

Яким чином це буде зроблено - громадськості поки не оголошено. Очевидний лише той факт, що скління є досить складною і трудомісткою роботою, яка вимагає високого професіоналізму і глибоких знань специфіки різних видів скла. Цілком імовірно, що, завдяки зробленої проектувальниками помилку, вже незабаром ми станемо свідками появи нового виду цього матеріалу. Зараз фахівці в даній області вже висувають припущення про те, що команда Віньолі готує сенсацію, яка буде виглядати у вигляді скла, що не відображає, а поглинає сонячне світло.

Закрити
Поділитися: